Naast courgettesoep en pastasaus met courgette heb ik een quiche gemaakt die binnen mijn dieet past met een zelfgemaakte bodem van speltbloem die verrassend eenvoudig was!
Ingrediënten:
200 g speltbloem
100 g koude bakboter
1 ei
een snuifje zout, peper, gedroogde oregano
250 ml (soja)room
50 gram geraspte kaas
3 eieren
1 courgette
2 stengels (groene) lenteui
kruiden en eventueel andere groenten naar keuze
een spie brie
handvol pijnboompitten
Bereiding:
Zeef de speltbloem in een kom en doe de bloem daarna in de keukenmachine samen met het zout, de peper en gedroogde kruiden naar keuze.
Voeg hieraan de koude boter in stukjes toe en laat de keukenrobot een minuut draaien.
Voeg het ei en een klein scheutje koud water toe en laat nog eens draaien tot het deeg samenhangt.
Kneed het deeg kort en vorm een bal die je met een deegroller uitrolt op een met speltbloem bestoven houten snijplank of aanrecht.
Doe de bodem in een lage taartvorm bekleed met bakpapier.
Prik met een vork verschillende gaatjes in de bodem en bak de korst met bakparels 10 minuten voor op 180°C.
Stoof ondertussen de groenten voor de quiche. In deze quiche heb ik niet alleen courgette en de groene delen van een lenteui gebruikt, maar ook nog een pakje bladspinazie dat nog op moest en drie roosjes broccoli. Ik heb de groenten met de wok gestoofd en op smaak gebracht met kurkuma, gedroogde tuinkruiden, oregano, basilicum, peper, laurier en paprika. Het is belangrijk om tijdens het koken zoveel mogelijk vocht uit de groenten te halen zodat de korst van de quiche niet wak wordt. Daarom heb ik de warme groenten nog even laten uitlekken in de zeef.
De warme groenten kunnen in de quichebodem.
Meng de eieren met de room, de geraspte kaas en gedroogde kruiden naar keuze (gerookte paprika, kurkuma, oregano, peper, zout,...) en giet het mengsel over de groenten.
Werk de quiche bovenaan af met repen brie en pijnboompitten.
Bak de quiche goudbruin in ongeveer 40 minuten in een oven van 200°C.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten